School: Clochar na Toirbhirte, An Daingean (roll number 538)

Daingean Uí Chúis, Co. Kerry
An tSr. Máire

1. (continued from previous page)
    Máire annsan go raghadh sí go dtí uaig a fir cun ceist a cur air cé bheadh ag déanamh na gadaidheachta.
    D'imthig Máire léi ach thóg Seán an comhngar agus bhí sé ag an uaig roimpi agus chuaidh sé isteach ann. Nuair tháinig Máire cuir sí an ceist. Do fhreagair Seán í agus dubhairt "A Mháire is é Seán a bheidh ag déanamh na gadaidheachta feasta."
    Nuair chuaidh Máire abhaile agus í go dubhach brónach toisc nách í féin a bheadh ag déanamh na gadaidheachta, cuir Seán ceist uirthi cé bheadh ag déanamh na gadaidheachta. "Tusa" ar sise. Bhí áthas an domhain ar Sheán annsan.
    Bhí páirc an rí tamall síos ó tig Sheáin. Bhí caoirig ins an bpáirc sin agus cloigín óir
    Séamas Ó Shuilleabháin