Scoil: Mín Árd

An Mhin Aird Bhuí, Co. Kerry
Ml. Ó Caomháin

1. Liosanna:
    Tá na liosanna so go léir i bParóisde na Mináirde, i gceanntar na scoile seo.
    Baile Fearainn--Na Dúnta: Baile beag é seo ar bhruach na fairrge ar an dtaobh thiar thuaidh de'n bparóisde.
    1:Lios an Cheóil: ar thalamh Thaidhg Uí Ghailleabháin.
    Cuma cruinn uirthe agus bóna (claidhe mór chré) mór dtimcheall uirthe. Deirtear go gcloistí ceól go minic sa tsean aimsir sa lios seo. Tá droch-cháil uirthe agus bíonn eagla ar dhaoinibh dul in aice an leasa ist oidhche fós.
    Tá seanduine, Mícheal Ó Cinnéide (feirmeóir) 'na chómhnuidhe sa bhaile agus chualaidh sé na scéalta so leanas ón a athair féin atá caillte le 30 bliain, mar gheall ar an lios.
    (a) Timcheall le céad bliain ó shoin do chuir feirmeóir uain óga isteach sa lios mar fear sanntach do b'eadh é agus ní chaillfeadh sé an méid sin féir. Do bhain sé na sceacha sa lios agus chuir sa bhearnáin iad chun ná tiocfadh na h-uain amach. Maidion lá'r na bháireach do thuit an lug ar an lag air nuair ná raibh na h-uain le fághail sa lios ná na sceacha sa bhearnain.
    An bliain na dhiaidh san do phrioc an tsainnt airís
    Micheál Ó Cinnéide