Scoil: Mín Árd

An Mhin Aird Bhuí, Co. Kerry
Ml. Ó Caomháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    tú”, arsa Maírín leis an cailín, “marbhóchaidh sí siúd thú.” “Ná bac san a mháthair”, arsan cailín, “tástálfaidh mé ach go h-áirithe é”, agus chuireadar chun bóthair í féín agus athair Sheánach Séumais.
    Sé an tslighe a tháinig sí ná ar chúlóig anáirde ar an gcapall agus thóg sé seachtmhain díreach uatha teacht abhaile. Bhí ana áthas ar a bhean nuair a chuadar isteach chúiche. Níor chuaidh an cailín go dtí an lios go dtí tráthnóna lár na bháireach. D'ullamhuig sí suas í féin agus chuaidh sí go dtí an lios. D’fhan sí tamall ag faire féachaint an dtiocfadh Cliodhna amach. Níor dhearmhad Cliodhna teacht nuair a bhí an ghrian ag buidheachtaint. Do léim an cailín agus rug sí ar chúl gruaige ar Chliodhna agus
    dubhairt: –
    “A Chiodhna, a bhean bhinn bhéasach,