School: Clochán (roll number 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. Ní raibh acht trí tighthe sa pharóiste seo fadó, ceann aca I Mullach Bhéal, ceann aca i Mura Gurán, agus ceann díobh i bhFearann Dealuaigh. De h-Óra abainm do'n fear a bhí san Mullach, agus Ó'Briain abainm do'n fear a bhí i Mura Gurán. Do bhí aon mhac ag Dé h-Óra agus pósadh é le inghean le Briain. Tháinig bean ó áit éigin in aice Tráighlí mar bhean mhic do fear Fearann Dealuaigh. Bhí naoi gcinn déug de clainn ag mac De h-Óra agus bhí mór-sheisear de clainn ag mac fir Fearann Dealuaigh. Ta na fallaí agus an páirc 'na raibh tig Dé h-Óra le fheiscint fós i Mullach. Do deineadh amhrán i dtaobh an trí cinn díobh. 'Sé an cuid a deineadh i dtaobh tig Dé h-Óra ná:
    Tá gleann ag an h-Órach, 'sé is cóir dúinn a moladh,
    Ní h-é na gleanntha súd Ó Domhnall cé gur mór tada thóradh