School: Scoil N. Erc

Baile an Mhúraigh, Co. Kerry
Bean Uí Chinnéide

1. Sgeul Grínn.
    Do bhí fear ann fadó agus d'eirig achrann idir é féin agus ministir a bhí-ins an áit. D'oibrig an ministir an dlíghe air an bhfear bocht agus bhí eagla chuige air agus scannradh air ná feadfadh sé costaisí na cuirte a ghlanadh go bráth mar go raibh sé chómh bocht dealbh.
    Bhí Dómhnall O Connaill na dhligheadóir san am san agus chuaidh sé go dtí Dómhnall ag gearán a cháis leis. Dúirt Dómhnall leis a leigint ar a bheith caillte a leithéid seo do lá agus le na bean bheith lasmuigh do'n ndoras ag gol 's ag béicig agus go ngeobfadh sé féin agus an breitheamh an slíghe. Dúbhairt sé leí nuair d'fiafróchaidís di cad bhí-uirthi a rádh go raibh a fear caillte.
    Do thuit gach rud amach mar dúbhairt Dómhnall. Do chuaidh sé féin agus an breitheamh isteach sa tig.
    Siobhán Ní Mhurchúdha