Scoil: Clochán (uimhir rolla 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    seisreach capaill á tharaing ag dul san am céadhna ó Daingean go Traighlí leis na leitreacha. Cuir na daoine a bhí sa chairt geall leis an fear eile go sroicfeadh siad an Camp roimis. Bhídís ag caitheamh pingní ar an mbóthar cun moill a chur air act níor dhein sé an gnó dóibh. Bhí sé sa Camp rómpa.
    3) Bhí fear i Lios dar ab ainm dó Tomás Cúráin agus bhí sé ábalta eirighe as an dtalamh agus mála mine treasna a cuirp.
    4) Bhí fear eile i Lios dar ab ainm dó Mhíceál Ó Ruairc agus bhí sé ábalta dá leath céádmeáchain d'árdugha suas len a dhá lúidín.

Maitias Ua Dúbhda
    Baile na Leacan
  2. Bhí fear láidir i mBaile Dhuínn dar ab ainm Micheál Ua Gráinne. Do cuireadh sé fiche cloc mine isteach i gcairt ó's cíonn ráíleach ó'n dtalamh gan aon triobolóíd. Bhí driathár aige agus bhí sé thall i gCaisleán lá. Do conaic sé sgata d'fhearaibh óga idiarraidh cloch áírithe d'árdú. Ní fhéadfadh aoine aca é dhéanamh acht fear amháin dar ab ainm Seóns Burns. Bhí Pádraig Ua Gráinne ag féachaint ortha agus dúbhairt sé: "Tá driatháír agamsa age baile agus ba bheag an nath dó é sin a cuir ináirde." Dubhairt an fear a chuir ináirde é ná fhéádfadh aon fhear é d'árdú ach é féin. Dúbhairt Padraig leis go dtabharfadh sé sé fear aníár ó Bhrandán an Domhnach a bhí chúcha. Cuaidh sé abhaile agus nuair a tháinig an Domhnach do cuaidh sé féíni agus a driathár go dtí an áit 'na raibh an chloch. Nuair a conaic siad an bheirt ag teacht do thosnuigheadar ag magadh fútha cuaidh Mícheál go dtí an cloch agus chuir sé ó's chíónn a chinn é. Tháinig náíre ortha go léír agus d'imthigeadar ó'n áít gan mhoill.

Máirtín Ó Concúbhair
    Fatha