Scoil: Clochán (uimhir rolla 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

Ar an leathanach seo

1. Dá bpósadh cailín Mairt na hInide agus muna thagfadh sí tharnais go dtí a tig féín an lá san ní thiocfadh sí tharnais go ceann seact seactmhain an Cargáois. Deirtear dá bpósadh éinne de Luain bheadh mí ádh aige ar feadh na bliadna.
  2. Do bhíodh ana Inid ann fadó seacas anois. Ar dtúis do théigeadh fear éigin speisialta go dtí an Sagart cun a rádh leis an lá pósta agus théigeadh fear eile ar fúid na h-áite ag tabhairt cuiridh do na daoine teacht go dtí an pósadh. Annsan thaghadh beirt nó triúr des na cailíní nó beirt no triúr des na fir. Cuireadh ceann des na cailíní mórán airgid suas agus dá mbeadh athair agus máthair an fhir sásta pósfaidhe iad agus muna mbeadh ní pófaidhe iad in-aon-cor. Cúpla lá roimh an posadh do bhíodh trí cínn deag caoire marbh aca nó níos mó.
      1. poetry
    Michéal Ó Dúinn