Scoil: Clochán (uimhir rolla 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    na mbó ar feadh trí lá, an lá deirineac de Mí Mhárta agus dá lá tosaig de Mhí Abráin, siad san laetheannta na Ríghthe. Ceap na daoine fadó go dtiocfhadh an ceann Rí des na trí láetheannta agus go dtógfadh sé na ba go léir leis.
    Séan Ua Murchadha, Doire na Muice
  2. Bíonn garbhshíon na gcúach ann ón 5adh lá déag de mhí Aibreáin go dtí 5adh lá déag de mhí Bealtaine. Bíonn an aimsear ana garbh an uair sin. Bíonn gach aoinne i bhfeighil na mbó an dá lá thosuig de Aibreán agus an lá deirineac de Mí Márta. Mar sin iad laetheannta na Rí. Ceap na daoine fadó gur thóg an rí ceann des na ba an trí lá sin. Deirtear má rugadh gamhain Domhnac Cásga ná mairfhig sé in-aon-cor.
    Míchéal Ua Concúbhair, Fatha
    Míchéal Ua Concúbhair