Scoil: Clochán (uimhir rolla 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sin d'aistrigh sé sios go dtí an fáill. Ólann na daoine deoch as go mór mhór daoine ná bheadh an tsláinte aca.

Tobarín Náomhtha: - tá an tobar seó ag bun na hEisge ag dul suas go CnochBhréanainn. Deirtear dá n-óladh duine deoch as ná bheadh aon troibliód aige dul suas an Eisg go bárr.
    Maitias Ua Dúbhda, Baile na Leacan
  2. Tá tobar beannuighthe suas sa Cnoch Bhréanáinn. Níl aon sruth ag rith as an tobar agus ní bhíonn sé tirm riamh. Deirtear go raibh Bréandán ag ól an uisge nuair a bhíodh sé ag déanamh an turais. Nuair a bhíonn na daoine ag déanamh an turais ólann siad an t-uisce as an tobar agus beireann siad abhaile cuid den uisge imbuidéil. Nuair a théigheann na daoine suas ar dtúis caitheann siad dul mór timcheall naoi n-uaire agus an Coróin páirteach a rádh agus mar a mbeadh sé croícnuighthe d'feadhfaidís dul isteach sa teampaill agus é críochnú. Leigheasfhadh an t-uisge aoinne
    Míchéal Ua Concúbhair
    An Fhaiche, Co. Kerry