Scoil: Clochán (uimhir rolla 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

sin bhí sé go maith arís.
    Tobairín. Deirtear má ólann aoinne an t-uisge sin, ní bheadh aon troibliód aige dul suas an Eisc ar an slighe suas go barr Chnuich Bhréanainn.
  2. Tá tobairín Beannuighthe ar bhárr Chnoc Bréanainn. Téigheann alán daoine ann gach blian ar an 29adh lá de Mheitheamh. Togann gac aoinne buidéal leó cun braon den uisge a thabhairt abhaile. Nígheann gach aoinne a lámha agus a chosa ann. Dá mbeadh máchail ar dhuine deirtear go leighisígheann uisge an tobairín é.
    Tá tobar beanuighthe eile i Taobh a' Cnuic inaice le Baile Bréandaín. Glaodhtar tobairín Flaínn air. Flann ab ainm don Naomh a bhí ann. Teígheann na daoine ann ar an 29adh lá de Mheitheamh agus deineann siad Rounds ann. Deirtear dá ólfhadh aoinne an t-uisge, ná bheadh an radharc ró mhaith aige go leigheasfadh an tuisge é.
    Seán Ua Murcadha, Doire na Muice
    Seán Ua Murcadha