Scoil: Clochán (uimhir rolla 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    buinn ar na rotha. Bíonn teine mór inaice srutháin aige agus cuireann sé na buinn isteach san teine cun iad do dhearga, mar ní féadfadh sé na buinn do cur ar na rotha gan iad do leathadh leis an teas. Fadó nuair a mhairbhuigheadh éinne bó, nó gamhan, nó bollán sa pharóiste seo thughadh sé an ceann don gabha. Deineann an gabha geataí, brácaí agus deisigheann sé céachtaí.
  2. Tá ceárdcha nua i mbaile fearann Clocháin. Tá sé tógtha le blian agus tá sé suighte inaice na sgoile. Tá an gabha ag obair le blian ann. Tá gach saghas úirlis aige. Is féidir leis céachta a dheisiú agus brácaí agus geataí iarainn a dhéanamh, agus crúidhte capaill agus rudaí eile. Tá cóir séidhte ins an céardchain agus séideann sé sin an teine. Tá an cóir sin fé mar bhéadh duine ag séide teine le na anál. Ní builig in-aonchor é ach rud nua. Nuair a bhíonn an gabha ag cur buinn ar rotha
    Mícheál Ua Concubhair
    An Fhaiche, Co. Kerry