Scoil: Achadh Caisle, Caisleán Ghriaire (uimhir rolla 14767)

Aughacasla North, Co. Kerry
S. Ó Téacháin

Ar an leathanach seo

1. Lotharagán a tugtar ar an leipreachán im' cheanntar. Fear ana-bheag iseadh é de réir seanchais. Tá sé tímcheall troigh ar. Bíonn bríste ghlún air, casóg uaithn, hata fada dearg, agus féasóg fhada liath. Deireann daoine gur fé charraig mhóir ar taobh an chnuic a bhíonn chómhnuidhe air. Uaireannta is istigh i lios a bhíonn chómhnuidhe air, agus o rith an t-Samhraidh bíonn sé 'na shuidhe fé fás-na h-aon oidhche ag obair.
    'Sé an obair a bhíonn ar siubhal aige de ghnáth ná ag deisiúghadh bróg na sídheóg. Bíonn crúiscín poitín i n-aice leis. Uaireannta bíonn sé ag rinnce leis na sídheóga eile.
    Bíonn crúsca óir ag an leipreachán. Deirtear dá raghadh duine go dtí an áit 'na
    Cáit Ní Gríobhtha