School: Baile Dubh, Caisleán Ghriaire (roll number 15844)

An Baile Dubh, Co. Kerry
Pádraig Ó Séaghdha

1. Ní bhíodh ac dhá béile so ló ag na daoine san t-sean aimsire. Síad an dhá bhéile a bhíod aca ná an breacfeast agus an suipéar. Fadó théighidís ag obair roimis an breacfast ar feadh dhá úair a cluig agus annsan d'ithidís an breacfeast ar a deich a clog. Annsan do bhíodh prátaí agus bainne aca i gcóir an dínnéar. Sé an bainne a bhíodh aca ná sgioadar. Do bhíod an bórd i lár an úrláir.
    Ní bhíod ac aon sórt arán ag na daoine fadó bhí sé deanta do cruithneacht. Uaireanta do cuirtí min tríd an cruithneacht. Fadó ní bhíodh aon feóil ag na daoine ac lá Nodhlaig agus sé an feóil úr a bhíodh aca annsan.
    Domhnac Cásga sé an biadh a bhíodh ag na daoine ná úibhe agus íasg. Bhí fear na cómhnaidhe ins an áit seo a ithead fiche ubh Domhnac Cásga.
    Do bhíodh ruacain mar bhíad ag na daoine Aoine Ceasta. Fadó do marbhúigtí gé i gcóir oidhche Máirtín Naomhtha.
    Ní cuimhin le aoinne té do theacht go dtí an
    Máire Áine Ní Scannláin