School: Dubhghlas (B.)

Douglas, Co. Kerry
Seán Mac Giolla Phádraig

1. (no title)

Tráthnóinín aoibhinn m'im shuidhe cois na leacan do chonnac-sa mo bhuachaillí ' gluaiseacht chun seatha...

Siobhán ní Larfhaite a dhein an píosa seo leanas.
    bhí féith na filíochta fúithe 7 bhíodh sí ag gabháil timcheall na háite ag sníomh.
    Ag Rae an Chait d’imrigheadh an chluiche seo suas le trí fichid blian ó soin
    Síle Ní Raghallaigh d’athris dom é.

Trathnóinín aoibhinn m’im shuidhe cois na leacan, Do chonnac-sa mo bhuachaillí 'gluiseacht cun reatha, Do bhuaileadar suas í fé uachtar an bhaile, Do chuireadar á mbádhadh iad i muing báidhte ‘sa bpuill maidí.
    Do ghluaiseadar inuas chúghainn go h-uasal mear tapaidh, Lasad ‘na ngruadhanna agus gan iad do ghéilleadh bheith marbh, D’fhiafhruighead ar dinn-ne cár fhágmair na fearaibh D’fhágamair shuas iad ag glaodach ar na sagairt.
    Tháinig crampaí ‘na nglúnaibh 7 d’alt suas a n-alta, Thuit allus ar a súile mar thuitfeadh an sneachta, Ní hé an leamhnacht úd d’óladar ná an tae bríoghmhar mar mheasaim, Ach an braoinín blátaighe leis na prátai.
    Tháinig an smóilín ar dath-bhláth an aitinn, Ag féachaint ar na trean-fhir do bhí gléasta chun reatha, An iad san trúp Éilion ón nGréig chúghainn do thaisteal, Nó mór-shluaighthe na Féinne, nár tréigh riamh lán catha.
    Tadhg Ó Raghallaigh
    Síle Ní Raghallaigh