Scoil: Cromán (B.) (uimhir rolla 12820)

Cromane, Co. Kerry
Stiophán Ó Cobhthaigh

1. Ráthanna agus liosanna
    Tá dhá lios sa pharóista seo. Cheann i gCaomán agus ceann in oileán-stiúce.
    Tá an ceann i gCromán cois na farraige. Deireann gur comhnuig Rí na nDanair ann fadó.Deirtear gur chómhnaigh bean ins an lios chéasna agus bhí mac aici. Lá amháin fuair an mac breóite agus ní raibh aoin bainne aici chun tabhair don mac le n-ól. Ins an am san bhí bó ag dul ó thig go tig ag tabhairt bainne don na daoine. Ní lionfhadh an bó ach aon bháisin amháin. Tháinig an bó go tig an búachalla agus tháinig an bhean amach ón dtig. So thál an bhó cupáin bainne don mhnaoí. D'imtigh an bó léithe. muna meas báisín mór no báisín beag agat ní líonfhadh an bó ach aon bháisin amháin. oubairt bean éigin go bhfhágadh báisín ná líonfadh an bó in aon chur. Fuair críothar agus chuir of féin mbhain é Do thosnaigh an bó ag tabhairt bainne ach ní raibh an criochor lán. Fé an am so tháinig stoirm agus sguabh an bhean agus agus an bhó isteach san lios. Thugh fear iarracht ar an lios so leagadh agus cúpla seachmhaint na dhiadh sin fuair sé bás. Tá cuma cruinn ar gceann atá i gCromán. Tá bláthanna timceall an leasar i gCromán. Tá draighean dubhá ag fás mór thimpeall, Tá cruidhte capall ins an lios. Tá poll eachair i lár an leasa. Tá an ceann in Óileán Stuica in aice léis an bóthar. Tá sé i bpáirc Seán Uí Chatasaig. Tá bannc cré mó thimpeall air. Ní fheacha aon ní riamh
    Pádruig F. Mac Cárthaigh
    Cromane Upper, Co. Kerry