Scoil: Cromán (B.) (uimhir rolla 12820)

Cromane, Co. Kerry
Stiophán Ó Cobhthaigh

Ar an leathanach seo

1. Bhi fear ann fadó agus lá amháin bhí se ag marcuigeacht air chapaill bán agus buail bean air agus dubhairt sí leis "oide chapaill bán cad a leisfhidh an truic" agus dubhairt sí léi " bainne mine coirce agus leamhnacht agus bainne na gcomnuidhe mar ghig.
  2. Fadó bhí sróinséir ag siubhal an bhóthair agus chuaidh sé isteach i dtigh agus dubhairt fear an tighe leis "Cá ghabhais a sróinséir" agus dubhairt an fear lei "ós i ndiar a ndeas agus béal mhór na bfarraige". Dubhairt fear an tighe leis teacht isteach agus gheoibhidh sé loistín i gcóir na h-oidhche.
        1. buildings
    Pádraig F. Mac Cárthaigh
    Killorglin, Co. Kerry
    Brígid Ní Concubhair
    91
    Cromane Upper, Co. Kerry
  3. Bhí fear ann fado agus bhí mac aige. Nuair a bhí an mac ag fágáil scoil dubhairt an t-athair leis cad a fhogluim sé ar feadh ocht bliana ar scoil. Dubhairt an mac leis gur fhogluim sé a lán rudaí. Dubhairt an t-athair leis "ar fogluimís ceart agus neamh ceart" Dubhairt an mac leis gur fhogluim sé ceart. "A" ars an t-athair "imthigh ar scoil aris agus fogluim neamceart agus beidh na scoláirí."