School: Tulca (roll number 1396)

Tullaha, Co. Kerry
Mícheál Ó Dálaigh

1. (continued from previous page)
    Chun an stuif -an nimh- do dhéanamh láidir ní raibh aon nídh níos fearr ná bheith tamall fén aoileach acht uaireanta ní dheineadh sé an obair agus ní mharbhuigheadh sé na bradáin. Du bhairt duine lionm uair gur chuireadar an nimh san abhainn timcheall a deich a chlog san oidhche, dheineadar é do phosáilt go fíor-mhaith: bhí sé fén aoileach leis agus nuair bhí sé posáilte go maith d'fhanadar ag feitheamh [ar/leis] na bradáin ag déanamh fothraim san abhainn mar a dheineann siad aghaidh le fánaidh na habhann agus an nimh braithte aca. In aice leasa a bhí na daoine acht d'airigheadar fead ghéar ar an dtaobh thiar díobh. Chuireadar cluas orrtha féin, agus i gcionn ama eile d'airigheadar fead eile agus ceann eile ina theannta. Tháinig uaigneas orrtha, chuadar abhaile agus maidean i mbáireach ní raibh breac nú bradán marbh san áit inar chuireadar an nimh.
    'S é seo cúntas do scríobhas féin ar an bparóisde.
    Bunane, Co. Kerry