Scoil: Leithead (uimhir rolla 5480)

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

Ar an leathanach seo

1. Fadó bhí sagart in Árd-Áodha. An tAtair Mach Cathaigh a bainm do. Aon oidhche bhí sé ag léigh a oifige ins an párlús. Bhí na fir ag imirt cártaí sa chistin. Micheál Ó Súilleabháin. Pádraig Ó Súilleabháin agus íad so a bhí ann. Ní raibh áon lampa ann annsan acht cóinle. Ní raibh aon coineal ag na fir. Do cúaidh Micheál Ó Súilleabháin síos in a dhá glún do ghéarr sé leath de'n coinneal agus ní fheacha an sagart é
    Tháinig an t-Áthar Barret in na díaidh sin. Bhí fear oirbe aige dar abainim Michkie the Clark. Bhí sé in a comhnaidhe i cró Sheáin O Seaghdha. Bhí sé ag geara attaine don sagart agus dfhág sé an beart súas ar an claidhe agus cúaidh sé féin isteach go dtí a thig féin. Connaic mo sean áthair an beart agus cuir sé dhá clochí mhóra isteach sa beart. Bhí Mhickie leath de'n lá ag tabart an beart go dtí an Sagart
    John Gallivan