Scoil: Leithead

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. Sgéal púcaí
    Aon tráthnóma amháin bhí cailín ó Leithead taobh amuigh don doras agus bhí a mháthair féin [i]na tean[n]ta. Bean ana-lag ab eadh a máthair.. Do chuala(dh) an cailín an fothram mór agus annsan chuala(dh) sí na bórdaí ag tuitim agus bord amháin ag tuitim na(!) diag (=diaidh) na [m]bordaí eile. IS ar an ghairdín ar c[h]úl an tighe a chuala(dh) sí iad ag tuitim. D'fhiafhruidh sí as a máthair ar chuala(dh) sí an glór. Agus dubhairt a máthair nár chuala(dh) sí. Annsan chuala(dh) an cailín na bordaí ag tuitim ar;is agus an bord amháin a[g] tuitim na dhiag (!) na [m]bordaí eile.
    D'fhiafhruidh sí ar a máthair ar chuala(dh) sí iad an uair seo agus dubhairt a máthair nár chuala(dh) sí. Annsan chuala(dh) an cailín arís iad ag tuitim agus dheineadar glór mór an uair seo. Níor chuala(dh) a máthair an glór an uair seo leis. Timpeall ceithre (ceara sa lámhscríbhinn) mí [i]na dhiag sin fuair a máthair bás.
    Nóra Ní Shéaghdha (an cailín a chuala(dh) an glór) d'inis é seo dhom.
    Máighréad Ní Chathasaidhe, Sgoil Leithead.