Scoil: Leithead

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    leaban agus cuir sé íad san taobh eile don leabaig. Ansan d'feac sé ar na gcailíní agus d'imig sé. Bhí scamhuadh mór ar Cháit agus deinnis sí an scéal air maidin. Acht dúbairt an fear léi go raibh sí ag maghadh fé agus ag innsint bréag. Dúbhairt sé é sin mar eagla air sa mbeadh fhios ag gach aoinne go raibh púcaí san tig. Chúaidh sí abhaile agus níor cúaidh sí ann aon úair eile.
  2. Aon oidhche bhí mo athair sa tig san Irios [?] agus tig núa abeadh é. Núair abhí sé ag dul a chodhla bhí coineal aige. Ní raibh sé ag lasa ibhfad núair a cúaidh sé amach. Bhí an oidhche ana chiúin agus bhí an fhuineóg dúnta. Do cuir duine a anal ar agus ní raibh sé ábalta cun é deisciant. Ar maidin thánaig an sagart agus dúbhairt sé padair ann. Act chúaidh an coineal amac an dara oidhche. Thánaig an sagart la na dhíadh sin agus dúbhairt sé padair ann agus dfanadh sé ag lasa o thoin - bhean na chómhnuige san seómhradh sin agus tar éis a báis thuit san amach.
    Eibhlín Ní hUrdail