Scoil: Leithead

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

Ar an leathanach seo

1. bhí fear ag teacht ó Neidin i trucail aon oidhche agus bhí sé tar éis dó deug a clog. Nuair a bhí sé taobh tiar de thig Tadhge Ó Shuilleabhán do cach duinge éigin cloch leis agus thánaig brón mór air. Nuair a chuaidh sé abhaile bhí a croichean dubh agus cúaidh sé go dtí an labaig agus níor eirig sé as go dtí a fúair sé bás
  2. Aon oidhche bhí mo uncail ag teact abhaile ó Neidin agus nuair a bhí sé ag teacht thar tig éigean sa bóthair cánaig bean amach agus bhí cuidéadaig bán uirti. Níor leabhar sé inaoncor leó. Ach búail sé an capall agus rith an bean in díádh an capall. Nuair a stadadh an bean stadadh an capall leó. Fé dheire thánaig brón air (mo úncail) agus nuair dúmpaig sé tharnais bhí sí imithe.
    Máire Ní Dhúnaighe
    Pádraig Ó Shuilleabhán