School: An Gleann Mór (roll number 11748)

An Gleann Mór, Co. Kerry
Máire T. Ní Chonaill

1. Bhailighidís na caoirig agus bheárraidís iad annsan bhailighidís an t-olann ba mhíne le chéile agus níghidhís an t-olann go maith é sa t-sruthán. Annsan chuiridís é ag tiormú ar chlochaibh nó ar chnocán árd. Nuair a bhíodh sé nighthe agus tiormuighthe go maith chuiridís isteach i seana leithead é agus chuiridís ar chuínne an raca é. Shuidheadh bean a’ tighe ar stól agus iosnóchadh sí ag cárdáil. Bhíodh peidhre (ann anois) cárdaí ins gach tig fadó, ach is beag tig na bhfuil aon pheidre ann anois dheineadh sí é shníomhad ar an dtuírnín. annsan dheineadh sí é dhathughadh i mbearthanna beaga leis an duilisg ar chloch, lus na sméara dubha agus lus an mbainne cian nuair a bhíodh roinnt fearsaid sníomhtha acu dheinidís é thocrais i dhá cheirtlín mhóra annsan chuiridís ar an gcrann dealbha é agus cheangailuidís é ar gach taobh.
    Mícheál Ó hAilgheasa
    Over 60