School: An Gleann Mór (roll number 11748)

An Gleann Mór, Co. Kerry
Máire T. Ní Chonaill

1. Fadó bhíodh a lán eolais ag na sean daoine ar luibheanna agus is beag galar ná raibh luibh fé leith acu chun iad a leigheas. An uair sin ní raibh na doctuírí ró fhluáireasch agus bhíodh ar gach aoinne a ainmhidhthe féin a leigheas. Bhíodh cuid des na daoine níos oilte ar an obair ná an cuid eile. Nuair a bhíodh an triuch acu sé an leigheas a bhíodh air ná “fluighleach an fheréid” nó bainne asalach. Deintí ceiridhe as an Euach Phádruig agus an slánlus chun cur ar an doghachán. Cuirtí ceiridhe den meacan an táthabha ar an borradh peíst. Deinidís té as an ciomán meall i gcoír tinneas cinn nó tinneas fiacail. Nuair a bhíodh sgórnach tinn acu fadó olaidís blathach te agus gaírleóg nuair a bhíodh faírthní ortha níghidís iad
    Mícheál Ó hAilgheasa
    Na Tuairíní, Co. Kerry