Scoil: Bun Glaise (uimhir rolla 10662)

Bunglasha North, Co. Kerry
Tadhg Ó Laoghaire

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear in a chomhnuidhe i nGleann-cártháighe fadó. Bhí dhá mhuic aige agus thug se íad go dtí an t-aonach a bhí i gCillorglan chun íad do dhíol. Bhí Cillorglan dhá mhile déag uaidh agus d'fág se a thig féin i lár na h-oidhche. Bhí an oidhche fuar agus fluich agus ní raibh aon teasbach air nuair a shrois sé an t-aonach agus rud níos measa ní raibh luach buaidéil pórtair aige ná píopa tobach chun é fein do the tar-éis an bóthair fhada.
    Ní raibh se ró-fhada istigh ar an aonach nuair tháinig ceannuightheóir chuige agus d';fiafruig sé de'n fhear bocht cad a bhí uaidh air an dhá mhuic. "Ocht boúint" ar sa'n fear. "Tá go maith" ars an ceannuightheóir tabhairfaidh mé seacht bpúint duit ortha agus bhí an fear bocht sásta. Tar-éis an mhargaidh bhíodar ag chaint le no cheile. Bhíodar. Bhí an ceannuightheaóir ag maoidheamh as féin agus a rádh go raibh sé an-chliste "Má tan tú" ars an fear
    Bríghid Ní Bhraoinigh
    Drom, Co. Kerry