Scoil: Bun Glaise (uimhir rolla 10662)

Bun Glaise Thuaidh, Co. Chiarraí
Tadhg Ó Laoghaire

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    clúaise annsa tá bárr a cluaise i mBaile Áth Clíath. Mar a bhfuil tú toilteanac tobach a thomhas go dtí Baile Áth Clíath. "Margah is eadh marghadh" arsa Dhomhnall agus seas leis. Bhí an ceannuightheóir sásta dul ton bog as. Dubhairt se annsan go tabhairfadh sé luach na muc d'on fhear bocht. Fuair an fear bocht an t-airgead agus bhí se an-shásta agus chuaidh se abhaile ag amhráin do féin. Geallaimse dhuit go raibh sé buidheach do Dhomhnall.
  2. Bhí fear ann fadó darbh ainm Díarmaid Dearg. Bhí é agus a bhean i n-a chomhnaide i dtig mhóir i nGleanncárthaige. Bhí feirm mhór ag dul leis an dtig agus bhí mórán beitheadheach agus caorach ar an bhfeirm seo aige. Bhí athait agus a mháthair i n n-a chomhaidhe i Sasana. Cailleadh a athair acht do mhair a mháthair. Sa t-sean-aimsir ní raibh aon droichead clocha ag dul treasna na h-abhainn mar atá anois acht cúpla mhaide ó phort. Teigheadh Díarmaid Dearg
    AT1792A: The Priest's Pig
    Máire Ní Bhraoinigh