Scoil: Gleann Beithe (B.) (uimhir rolla 4762)

Glenbeigh, Co. Kerry
Séamus Ó Dochartaigh

1. Sgéul
    Bailighthe ag Seán De Búrcach ó Baile na Cille.
    Bhí an leanbh Íosa agus an Mhaighdean Glórmhar ag siubhal lá. Ní raibh aon airgead lóistín i gcóir na h-oidhche aca. Nuair a tháinig an oidhche ortha chuadar isteach i dtig. Do lorgadar lóistín ar mhnaoi an tighe. Dubhairt sí ná raibh aon áit oireamhnach aca dóibh. Bhí bean an tighe ag casadh líon. Bhí cuid de'n líon caithte ar thaobh an tighe. Dubhairt an Mhaighdhean Glórmhar iad dh'fhágaint istigh agus go ndéanfadh an líon a bhí caithte ar thaobh an tighe leabaidh dóibh. Dubhairt bean an tighe ná choimeádfadh sí aoinne i gcóir na h-oidhche mar ná bíodh leabaidh aici
    Seán de Búrcach
    Ballynakilly, Co. Kerry