Scoil: Gleann Beithe

Glenbeigh, Co. Kerry

1. Sgéulta Grinn.
    Ainm an Aithriseóra: Miceal Ó Cobhthaig,
    A Seoladh: Drom, Gleann Beithe.
    A Aois: 50 bl.
    Nós a bhí in Eirinn sa tsean-aimsear nuair a bhí fear-an tighe amuigh an bean-cosa an coilig do nigh agus iad do cur ós cíonn an dorais.
    Bhí bean ann aon oidhche. Bhí fear an tighe amuigh, do nig an bhean cosa an coilig agus cuir sí ós cíonn an dorais iad agus caith sí amach uisge na gcosa agus chuir sí tlú na teine ar éocair an dorais chuaidh sí a codhladh, tháinig na sídhe go dthí an dorais agus dubhairt siad leis an gcoileach iad do leogaint isteach agus dubhairt sé leó.
    "Ní féidir liom mar tá mo cosa nighthe agus dubhairt siad le h-uisge na gcos iad do leogaint isteach agus dubhairt siad le uisge na gcos leó. Ní féidir liom mar tá mé amuigh den doras agus dubhairt siad
    Síle dé Búrcha
    Drom, Co. Kerry