School: Gleann Beithe

Gleann Beithe, Co. Chiarraí

Ainm an Aithriseóra: Máire bean Uí Riordáin
    A Seoladh: Cill na mBreac, Gleann-beithe.
    A Aois: 50 bl.
    Seo sgeul a h-innseadh i bhfad ó shoin.
    Cuaidh fear ó Gleann Beithe ag marcuigheacht ar chapall iallaite go Béarna Gaoithe - chnoc mór árd idir Gleann Beithe agus Gleann Cárthaig. Bhí sé an-déanach san oidhche, tuairim a h-aon nó a dó a clog.
    Bhí an fear ag deunamh suas ar barra na Bearnan nuair do stad an capall agus do chlois sé an ceól ba bhinne dá gcloiseadh riamh. Cuaidh sé ar a thuras. Ar filleadh thar n-ais do chonnaic sé an domhan de dhaoinibh, idir fheara agus mná i bhfuirm comhtalan rínnce. Stad an capall agus do bheannuig an fear, ach níor beannuigheadar dó.
    Taréis cúpal nóimeat do stadadar an rinnche. Bhí bean i n-aice leis agus d'fiafruig sé di cad a bhí á sheinnt acu. D'freagair sí - "An gaoth a corruigheann an eórna." Thug sé triall dul anáirde ar a chapall, is do fuair sé pian in gceann den a mhéireannaibh. Dein sé a dhicheall dul suas ar an gcapall ach níor b'féidir leis.
    Nóra Ní Ríoghbhardáin
    Cill na mBreac Íochtarach, Co. Chiarraí