School: An Fhaill Mhór (roll number 12701)

Foilmore, Co. Kerry
Domhnall Ó Mathghamhna

1. Scéal agius Amhrán i dtaobh rúta
    Fuaireas an scéal agus an t-amhrán so ó mo sheana-mháthair. Bean Sheáin Uí Ríoghbheardáin an ainm atá uirthi. Do rugadh agus do tógadh í inGleann Beithe. Do fuair sí an scéal agus an t-amhrán ó’n a h-athair mórán blian ó shoin.
    Do bhí rúta ana mhór i bportach i nGleann Beithe uair. Ba le duine dár’bh ainm Dómhnaill Ó Ghríobhtha an portach. Lá amháin do bhailig sé scata fear agus do chuaidh siad go dtí an portach.
    Do tharraing na fir go léir an rúta as an bportach. Do chuir siad ar an bport é chun go dtirimeóchfaí é.
    Le teacht na h-oichche do bhailig na fir óga ó’n áit sin agus do ghoid siad an rúta. Do fuair gach duine aca píosa de’n rúta. Do bhí Bain-Fhile ó’n áit sin agus do bhí sí ábalta amhráin a cheapadh. Do chúm sí amhrán mar gheall ar an rúta.
    Mícheál Ó Súilleabháin
    Dooneen, Co. Kerry