Scoil: An Clochar, Cathair Saidhbhín (uimhir rolla 13542)

Cahersiveen, Co. Kerry

Agus d'imthigheas go Corcaigh ag iarraidh gleás tórraimh.
    Píop, tobach, cailc agus cómharann
    Nuair a thánga abhaile leis an ngléas tórraimh
    Cá raibh mo shean-duine acht amuigh ar an mbóthar"
  2. Sin doras amháin ar an saoghal so ná féadfaimíd-ne an glas a chur air ná an glas a bhaint de, nó chun é a rádh i n-a mhalairt de shlighe, rud isead é, má's chóir a rádh, atá fé stiúiriú "Riaghaltas" na bhFlathas. N'fhéadfaimís brath a leathad ar solas na gréine ná "eochair aibhleíse na gealaighe" do chasadh, agus dá mbeimís ag tabhairt ordú do'n ngaoith a chuid cosgán do tharrac, go dtí go mbeadh ár nguthanna ar aon leibhéal le guth an phréacháin, sé an sgéal céadhna a bheadh againn.
    Do réir cainnt na "gceann mbán" ba mheasa fé dhó an aimsear a bhí ann fadó ná aimsear na h-uaire seo. Dar leó is féidir tuilte atá ann anois do dhiúgadh i gcupán. Bhíodar san mar