Scoil: Achadh Tiobraid (uimhir rolla 9878)

Aghatubrid, Co. Kerry
Tomás Ó Muircheartaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sin, agus bhlafhíos ag an bhfear gur bí nuair chonnaic sí an marc ar a cheatrú dá gceangaileadh sé an cú leis an ribe, bhíodar araon marbh.
  2. Sgéal Eile
    Bhí mach feirmeóra mar sin ann, agus taréis an lae fóghmhair, nuair a bhí an lá amuigh aige, dubhairt sé leis a bhuachaill agus a bheirt dhriféir, nuair a gcrúdfaidh siad na ba, iad do chur isteac i bpáirc an liosacháin. D'imthig sé féin ag bháilcéireacht. Dubhairt sé leo go mbeadh sé thar nais ar a naoi a chlog. Seadh, tháinig sé thar nais, agus bhí a chuid stuic ar fad timcheall an tighe roimis. Théig sé isteach san tig, agus d'iarraidh sé díobh, cad na thaobh nár chuir siad an stuic san bpáirc san. Dubhradar gur chuireadar dhá uair, go dtí an geata iad, agus go mbeidfidís sa bhaile cómh luath as iad féinig.
    Seadh thóg sé leis a chleit, agus a ghadair. Má thóg, nuair a theigeadh sé go dtí an geata nfheadfadh sé aon bhó a chur isteach. Théig sé