Scoil: Naomh Eoin, Béal Easa (uimhir rolla 14176)

Ceathrú na Líne, Co. Mhaigh Eo
Oide sa chlochar

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Cuaidh sé cuig an áit gach maidin ar feadh seachtmhaine agus fúair sé sabhron gach maidin. Bhí an taon bhó amháin tar eís bas d'fhaghail agus bhíodhar i gcruad chás.
    Chuaidh an buachaill agus a mhathair cuig an mhargadh i mBéal Easa agus ar an slighe dhóibh d'innis an buachaill an sgéal dá mháthair ó thús deire. Ó'n lá sin amach ní fúair an buachaill rud ar bith ann. Lá thosuigh an buachaill ag romhar na talmhan agus fúair sé crocha óir agus coilleach francach ag tabhairt air dhó. Ón lá sin amach bhí an buachaill ag dul in olchas.
    Buachaill laidir ab eadh é agus ní raibh fhios ag aoine céardh a bhí bun ós cionn leis. Bhí tinneas ar an buachaill bocht go dtí an lá a fúair sé bás. "Beanacht Dé le na h-anam"
    Ó matair a chuala me an sgeal agus bhí aitne ag mo mhátair ar an buachaill.