Scoil: Port Urlainn

Port Durlainne, Co. Mhaigh Eo
Liam Breathnach

Ar an leathanach seo

1. Ní rabh aon léígheann ar na daoine thart annseo tá 100 bliadhan ó shion mar ba bheag an seans abhí aca ar fhoghluim a fhághail. Ach tuairim 70 bliadhain ó shion tháinig Ministéar de'n eaglais ghalla ina Thigearna Talmhan thart annseo. Naughton an t-ainm abhí air. Cho (?) sé acra amháin de'n talamh. Thóg sé teach cionn-tuighe le urlár cláraigh; dhá sheomra agus cisteannach. Chuir sé suidheacháin isteach i seomra amháin agus fuair sé cailín ar b'ainm dí Conaille le bheith ag muineadh ann. Nior fhan sí ach dhá bhliadhain agus annsin tháinig muinnteóír eile. - Cadbhanach agus d'fan sé sé bliadhna. Nuair a d'imthigh sé sin tháínig fear eile as Baile Chaisil Armusach (Duke Ormsby) an t-ainm abhí air agus d'fan sé go dtí gur tóígheadh Sgoil Phorturlainn an sgoil atá anois ann tuairm 40
        1. foirgnimh
    Sraith an tSeagail, Co. Mhaigh Eo