Scoil: Gleann Garbh, Lios Mór (uimhir rolla 1710)

Gleann Garra, Co. Phort Láirge
Eibhlín Bean Uí Chaomháin

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann fadó agus bhí sé timcheall ceithre fichid bliadhain d'aois agus bhí sé an-bhocht. Ní raibh aon rud le n-ithe aige ach blúire féir agus turnaipí gan bheith beirithe agus ní raibh aon leaba ach gabhail tighe fé gach aon oidhche. Bhí an fear ag dul a codhladh oidhche amháin agus ní raibh aon solas aige ach an gealach ag taithneamh isteach tríd an bhfuinneóg. Bhí sé ina codhladh ar feadh tamaill agus timcheall dó dhéah a cglog thánaig an bás taobh leis. "Dia dhuit a fear bocht" arsa an bás. "Dia dhuit is Pádraig" arsa an fear. "Is mise an bás agus tháinigh mé chun tusa, breith liom mar tá tú curtha, cráidte leis an saoghal seo, nó an mhaith leat maireactain tamall eile". "Maise ba mhaith liom" agus dúirt an bás go dtabhadfadh sé leath-bhliadhain eile dó chun a fiaca a dhíol. Bhí fiaca deich bpúnt ar an fear bocht sa mbhaile mór agus ní raibh oireadh is pingin ruadh aige in a póca. D'imthigh an bás annsan agus dubhairt sé go dtiocfadh sé fé dhéin an fear arís nuair a bheadh na sé mhí caite. Níor codail an fear bocht néal an oidhche sin mar bhí eagla air go scuabfadh an bás é tar éis tamall
    Eamonn Uinnsudúin