Scoil: Cnoc Melleray (C.), Ceapach Chuinn (uimhir rolla 7311)

Ceapach Choinn, Co. Phort Láirge
Áine, Bean an Daltúnaigh

1. Scéal

Trí fichid bliadhain ó shoin bhí amadán 'na chomhnaidhe in aice le Cnoc Mhelleirí.

Tri fichid bliadhain o shom bhí amadán na chomhnaidhe le in aice le Cnoch Mhelleirí. Chomhnuigh sé leis féin i bhí sé an bhocht. Do bhíodh sé ag obair tuncheall na háite leis na feirmeoiribh . Séan linín abh ainm dó. Bhí sé ag cur prataí lá agus nuair a bhí sé ag teacht abhaile thug an feirmemoir báisín leite dó . Bhí sé ag gabháil an bhóthair go breágh socair nuair a chonnaic sé a scath ar an gclaidhe.
    Baineadh geit as mar cheap sé gur sprid a bhí ann. Thosinigh sé ag caitheamh leite leis go raibh sé go léir caithte aige . Chaith sé an báisín leis annsan agus bhris sé é. Annsan as go bráth leis abhaile agus gan aon leite aige.