Scoil: Baile Mhic Airt, An Rinn

Baile Mhac Airt, Co. Phort Láirge
Tomás Ó Faoláin

Cill Colmáin
    Tá Sean fhotrach Cill Colmáin le feiscint indiú ar thalamh Séamus Uí Maonaigh. Tá sé timpeall 2 míle ó dheas ó Scoil Baile Mhic Airt. Bhí reilig ann fadó agus Cill a tugadh air. Bhí crann i lár na reilige agus is ann sann timcheall an crainn a cuireadh páistí gan baisteadh. Aon áit a bhfuil Cill mar ainm air, caitheadh reilig a bheith ann uair éigin. Bhí tobar beannuighthe ann agus bíodh daoine ag tabhairt turas ar an áit.
    Deirtear go raibh fear i Ráth Lead agus chuaidh sé ag gearradh an crainn i lár na reilige i gCill Colmáin. Chun na teine. Nuair a bhí sé thuas ar an gcrann chonaic sé a thig féin tré theine.
    Átháin nó an Ath Bheag.
    Cloc Átháin. Tá cloc mór ard ag seasamh ar árd an t-sléibhe annsan. Is féidir an cloc d'fheiscint na mílte slighe timpeall ar.
    Ruisíní nó coillte beaga.
    Tá ruisín (mar a deirean na daoine) suidhte ins an t-Seanpobail leis. Talamh sléibhteach atá fé.