Scoil: An Chill, Dúngarbhán (uimhir rolla 630 or 16748)

An Chill, Co. Phort Láirge
Tomás Breathnach

Ar an leathanach seo

1. Bhí naomh na chomhnuidhe sa cheanntar seo fadó , agus ˛uirín a b'ainm di. Deirtear gur dearbhsúir di Naomh Barra Mídín i an
    naomh a glaodhadan paróiste seo in a dhiadh. Tá baile Mhirín agus Cill Muirín gaoriid duínn.
    Ar an mbhóthar ata ag dul ón áit seo go Cill Mhuirín tá tobar beannuighte, 'Tobar Muirin tugann na doine air.In alloid , thagadh daoine na sluaighthe ó gac áird cun an tobar sin d'fheiscint. Chaithidis lá ag guide agus ag déann amh turasanna thimcheall air agus is doca go mbéaraidis roinnt den uisce abhaile leo. Deirtear gur slainteamail an rud deach do d'ol. D'fágaidis ribíní, nó na sean-cheirteaca a bhioch thimcheall ar a loit ar crochadh leis an sceich gil atá ag fás ós a chionn. ís beag an t-suim a cuireann a cuireann muintir na h-áite ann anois agus ní fearrde iad , im thuarim -se.
    Chuireach Naomh Muirin, deirtear, i bpairt atá ar thaobh na tragha , i gCill Mhuirin, agus chidhfeá na nóníní ag fás i bfuirim croise ar a h-uaigh fós . Tógad a h-iiomhaig ar an dtráig comhangarach don uaig agus bhí sé
    1. am
    Máire Ní Dubhghaill