Scoil: Na Frasa (uimhir rolla 16375)

Na Frosa, Co. Dhún na nGall
Seán Mac Robhartaigh

bás ar sgor ar bith.
    An chéad lá a bhí an mac ag obair leis an rí chuir an rí céist ortha agus seo an cheist.
    "Cé sa domhan ar a bhfuil grádh is fearr ag fear?" Agus "Cé sa domhan ar a bhfuil grádh is fearr aige ar fear?" Agus cé an namhaid is mó atá ag fear ar an tsaoghal seo?
    Agus arsan rí an fear a bhíos an cheist i gceart aige ar maidin geobhaidh sé cúig phúnt. Chuaidh an mac abhaile agus chuaidh sé isteach go dtí an áit a rabh a athair. Chuir an Áthair ceist air caidé mar éirigh leis.
    D'innis an mac dó fan cheist. Tá fhios aige go maith nach bhfuil mise faoi na foide arsan fear. Tá fhios aige fósta nach bhfuil fhios ag duine ar bith ar an cheist sin acht mise. Acht inseochaidh mé duit ar sgor ar bith.
    Rachaidh tú fhéin is do bhean ag marcaidheacht ar an chapall chéadna go teach an ríogh i mbárách. Tabhair leat do mhac agus do mhadadh le do thaobh.
    Cuirfidh an rí ceist ort
    AT0852: The Hero Forces the Princess to Say, “That is a Lie.”