Scoil: Cruach (uimhir rolla 15931)

An Chruach, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Duibhir

1. Scéal (ar lean)

Roimhe seo nuair a bheadh cluaigh eadaigh a dhith ort sé rud a thiocfadh an tailliúr annsort i n-áit gabhail annsoir.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    giota a bheith aca ach go h-anamh. Bhíodh tobac go leor ag Padraig I dtolamh agus ní rabh fonn air mórán a thabhairt do na tailliúirí. Téigheadh sé fhéin amach ‘un na boithigh agus caitheadh sé a shaith agus maith a bhí fios ag na tailliúirí gur ghnath leis sin a dheanadh.
    Rinne na tailliúr amach eadortha fhéin go mbeadh siad ioncurtha leis ar doigh eighinteacht. Nuair a tháinig am codhladhta d’fhiafruigh Padraig a’ dhtiocfhadh le duine ar bith aca an paidrin a thabhairt amach.
    Dubhairt Tomas go dtabhradh Eoinn amach iad. Bhfuil sé maith ina cionn deir Padraig.
    Is é is fearr ar ár gcasain deir Tomas ach fear amháin eile sin P. M. Giolla Easbuic.
    Thosuigh Eoinn annsin ar an paidrin agus rinne gnaithe maith go dtí go dtáinig sé fhad le na paidireacha goirid ag deireadh an paidrin. Ofralam suas paidir
    Mollaidh Ní Ghallchobhair
    Prionsus A Gallchobhair