Scoil: Fionn-Tráigh (uimhir rolla 16357)

Fionntrá, Co. Dhún na nGall
Aibhistín A. Mac Amhlaoidh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    a dheanamh. Ní rabh sé i bhfad gur thuit sé in a chodladh. Bhí baic aisle shuas ag bun an cnuic agus thoisig siad ag sgréacaigh, agus mhusgail siad Taimí. Agus arsa seisean, “Ó a Dhia ní leigfidh siad neál orm indiu”.
  2. Bhí fear i n-Albhain T-Seisna am amháin darbh ainm Neidigh Ó Canainn. Lá amháin chuaidh sé siar go Teidhleann ag cuartughadh mna. Fuair sé an bhean, agus nuair a bhí siad ag teacht abhaile arsa Neidigh léithe, “Tá tú liom anois agus béidh aithreathas go leór ort imbárach”. Phill sise nuair a chualaidh sí seo.
    Nuair a bhí sí giota maith shíor sgairt Neidigh amach, “A bhean udaidh thiar an gcluinn tú mé, posfar Dia Mairt muid más é sin do thal é”, ach níor éist an bhean leis.
    Lá thar na bharach chuaidh sé go Ceilt a Feannad agus fuair sé bean eile. An Domhnac na dhiaidh sin bhí Neidigh ag an Aifreann agus sgairt an sagart amach go rabh Neidigh Ó Canainn agus Brighid Ní Bheirne le posadh. Seas Neidigh suas i lár an teach phobail agus dubhairt sé, “le do thoil a shagairt Kit atá uirthí.
    Sighle Ní Ghadhra
    Cill Charthaigh, Co. Dhún na nGall