Scoil: Doire Thanaidhe (uimhir rolla 11204)

Doire Sheanaigh, Co. Dhún na nGall
M. Ní Amhalaghaidh

Árain Préatai.
    Bhruithfidhe gráinín preatai ghlainfidhe iad, bhruithfidhe iad, chuirfidhe gráinin salainn ortha. Suaithfidhe suas fríd a chéile iad. Chaithfidhe amach ar chlár ar an tabla iad, go ndeanfaidhe suas í bhfuirm cruínnoige é. Cuirfidhe ins an oighin é annsin, agus nuair a bheadh sé bruitheadh ní iarrfa pleísuir níos fearr, na a bheith a iththe, go speisialta nuair a bheadh rud beag ime air.
    Bócstai.
    Graínin preatai fuara a scríobhadh le scríoban, iad a ghlanadh isteach í mias agus a gcur isteach í ngiota eadaigh a bhfaisgeadh go maith leis an uisge a bhaint amach. Gráinin préatai bruithte a chur isteach in a gcuideachta. É a suathadh annsin, a ghearradh in a ceathramhnacha, agus a bhruith ins an oighin.
    1. táirgí