Scoil: Mínbeannaid (uimhir rolla 16668)

Mín Beannaid, Co. Dhún na nGall
Séumas Ó Dómhnaill

1. (gan teideal)

Bhí sin ann ma's fad ó bhí. Bhí dream daoine i nÉirinn a dtugadh siad na Fianna ortha. Bhí Fionn Mac CUmhaill 'na cheannphort orra.

Bhí sin ann ma's fad ó bhí. Bhí dream daoine i nÉirinn a dtugadh siad na Fianna ortha. Bhí Fionn Mac Cumhaill 'na cheannphort orra. Ba ghnáthach leo dul amach ceithre mhí de'n bhliadhain a s'eilg. Aon bhliadhain amháin thainig siad anuas go dtí'n taobh o thuaidh de Thír Chonaill go dtí'n áit a dtugadh siad Cnoc na Muicis air. Bhí siad gearr-thuirseach agus chruinnigh siad le coim na h-oidhche. Bhuail siad suas teine bhrosna. Ins an t-feilg casadh muc ortha agus mharbh siad an mhuc. Shín siad leath na muice ar an teine dha rósadh gur shásuigh siad iad fhéin. Nuair a rinne siad a suipear d'éirigh Goll Mac Morna agus d'fhiafruigh Diarmuid Donn de Goll ca rabh sé ag dul. D'fhreagar seisean go rabh se ag dul amach le leabaidh luachra a chruinniughadh do Fhionn. Thug an cheannphort buidheachas mór dó. Thainig ceó le coinfheascan an lae. Le glanadh an lae, bhog Fionn é fhéin suas. Ní rabh aon bhall de'n Fhéinn le fághail aige ach ceól bhinn an chú a bhí aige no sgab an
    Seumas Ruadh Ó Dómhnaill
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)