Scoil: Bun an Inbhir (uimhir rolla 5166)

Bun an Inbhir, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Pháidín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sé amach ar an fuinneoig agus cé tcídh sé ach an fear ruadh. Tarraing sé a bróigh agus bris sé an fuinneoig ag leigean isteach an fir ruaidh. Measg Magnus agus ní rabh siad í (g) bfad ag giollacht an ríg. Fuair siad deich mala óir agus, dimtigh an bheirt na baile. Nuair a bhí siad giota fada ar shiubhal dubhairt an fear ruadh go rabh a cuid bróg caithte agus diarr (Magnuig) Mághnus air péire úr a cheannacht. "Is maith liom go bhfuil do chroidhe mar bí sé" arsa an fear ruadh. Annsin tug sé Mághnus go dtí árdán glas taobh tuas de'n teach agus dubhairt, sé "Is tú an fear is saidhbhire í n-Éirinn. Dubhairt Magnus gurbh é. Chuaid Mághnus na bhaile agus bhí a bean agus a leas-máthair roimhe agus iad níos fearr na bhí siad ariamh. Fuair mé an sgeal seo ó Padraig Mac Giolla Comgaill
    AT0753: Christ and the Smith
    Padraig Ua Fearraidhe