Scoil: Doire Chasáin (uimhir rolla 15239)

Doire Chasáin, Co. Dhún na nGall
Múinteoirí:
Tomás Mac Fhionghaile Brighid Ní Cheallaigh

1. Sgéalta Grinn.
    Bhí fear uair amháin agus bhí a sháith airgid agus a sháith eallaigh do gach uile cineal aige. Chaill sé iad uilig agus bhí dóigh bhocht air as sin amach. Lá amháin chuaidh sé amach a shiubhail agus casadh fear air. Dubhairt an fear leis go shilfeá go rabh cuma bhrónach air. “Níl iongantas damh”, arsa an fear “no chaill mé gach aon rud da rabh agam”. “Ma [gní]? tú an gealtanas a bheir mise duit” arsa an fear béidh tú ag éirghe níos saidhbhire gach lá. “Ma gní tú an gealtanas”. “Maith go leór”, arsa an fear, “deanaidh mo do ghealtanas”. “Bhal arsa an fear seo an [gealatass]? atá mé ag cur ort, caithfidh tú Dia a shéanadh agus an Mhaighdeán Mhuire agus do bhean a bheith i léithéid seo áit bliadháin ón lá indiu” “Maith go leór” arsa an fear “deánaidh mé sin acht cha séanan an Mhaighdean Mhuire” agus d’imthigh sé annsin agus lúthgháir mhór air. Nuair a tháinig bliadhain ó’n lá sin d’iarr an fear ar a bhean deánadh réidh agus ghabháil a d’amharc ar a gcuid daoine muinnteardha. Rinne an bhean réidh agus d’imthigh leo giota fada go dtáinig siad fhad le teach an Phobail agus dubhairt an bean nach dteachaidh sise taire theach an Phobail gan a ghabhail isteach
    Aodh Mac Pháidín
    Dumhaigh, Co. Dhún na nGall