Scoil: Caiseal (2) (uimhir rolla 15393)

An Caiseal, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Domhnaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ceann dé na sidheoganaí cloch 'do Mhaghnus. D’iarr siad air a dhul isteach agus giota éadaigh a fhágail. Nuair a bhí an t-éadach deanta suas chá rabh airgead ar bith aige a dhíol ar a shón. Chá dtabhairfeadh fear an tsíopa an t-eadach dé. Léig Maghnus do'n chloch bheag tuitim agus chuaidh an tsiopa ar theine. D’iafruigh siad de an dtiochfhadh leis an teine a chur as. Dubhairt Maghnus go dtiochfhadh dá dtabhairfeadh siad fiche punnt do. Dubhairt siad go dtabhairfeadh agus cupla culaith éadaigh. Thóg se an chloch agus chuaidh an teine as.
    Thainig sé na bhaile agus a phoca lán airgid agus an chulaith éadaigh aige. Dubhairt a áthair nach rabh fear in Éirinn ioncúrtha leis.
    Úna Nic Ghiolla Cheara
    An tIomaire Cam, Co. Dhún na nGall