Scoil: Cúl Árann (Clochar)

Cúl Árann, Co. na Gaillimhe
An tSr Fionnbharr Nic Chárthaig

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    céadna i gcomhnuidhe. Nuair a thagann an thrathnoná an lá a bhíos síad ag tabhairt an turais téigheann na fir óga ag troidh ag bualadh batha ar a chéile. Ní fiú bréág annsin é nó go dtosuigheann na mná a' maslú a chéile agus ag troidh agus ag tabhairt congnamh do na fir.
    Chuala mé go raibh daoine uaisle fadó ins an áit sin agus nach raibh creideamh ar bith achú. Blacaí an t-ainm a bhí orra. Bhí cloch mór cruinn i lár an tóbairín. Níor mhaith leis na Blácaí na daoine a bhí ag teacht ann. Chuir siad a gcuid fir amach lá ar na mbarach agus bhain siad an tobáirín as an fád agus chaith siad an cloch amach i lár na fairrge agus lá ar na mbarach nuair a deirigh siad bhí an chloch chruinn ins an áith ceadhna agus an tobairín mar bhí sé ariamh.
  2. Tá tobar beannuighthe eile an-ghearr dón aith seó, thugann siad tobhar Naomh Padraigh air; téigheann go leor daoine ann
        1. naoimh
    Máirín Ní Choncarra