Scoil: Cúl Árann (Clochar)

Cúl Árann, Co. na Gaillimhe
An tSr Fionnbharr Nic Chárthaig

ritheann sé isteach go poll atá ins an glighire gleagaire.
    Tá an chuinneogh atá againn sa mbhaile timcheall dhá throigh ón mbhun go dtí an bhárr agus timcheall le throigh ar an leithead.
  2. Cuinneogh árd a bhíodh ag na daoine fadó agus bhí caipín curtha ar an gcuinneog, Bhí luithne leis an maistre do dhéanamh, Bhí clár agus sealan le'n a chur síos ar an h-annla a bhí sa gcuinneóig.
    Seo iad na pisreóga áta ag na daoine faoin gcuinneoigh. Cuireann siad gráinne salainn ar an gcuinneoigh agus splannc ó'n teine fán gcuinneóig freisin.
    Nuair a thagann duine isteach san teach (bhuaileann isteach) Buaileann seisean ghreas uirthí ionnus nuair a bheadh an stráinshéar ag imteacht nach dthiubhradh sé an t-im leis. Maidin Láe Bhealtaine bíonn na daoine ag tógaint an ime ó na bá. Deanann siad cáca leis an mbláthach agus nuair a
    Caitlín Ní Bhuadhcháin
    Cill Sciach, Co. na Gaillimhe