Scoil: Corr an Droma

Cor an Droma, Co. na Gaillimhe
Breandán Ó Míodhcháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sgian a tharraingt amach acht níor fhead sé í a dheanamh leis an méid deilgne a bhí ina láimh. Séard dubhairt sé leis féin go gcaithfeadh sé fannacht annseo go maidin.
    Bhí beirt fear ag teacht abhaile ó'n damhsa a bhí sa mbaile. Chonnaich sé iad agus chuir sé cúpla fead as ach níor chuala siad é. Chuir sé cúpla béic as annsin agus tháinic siad chuige agus ghearr siad na driseacha uaidh. Dinnis sé a sgéal dhóibh ó thús go deire. Ag fhágailt an teach dubhairt sé le na bhean go ndéanfadh sé mapa le h-aghaidh an doras nuair a thiocfahd sé abhaile. Thosuigh sé ag deanamh an mapa agus cé ar bith caoi breathnuigh sé thart, ceard a chonnaic sé ag teacht isteach an doras ach cú agus é chomh mór le gamhain bó a mbeadh blian daois. Bhí banbh aige a cheannuigh sé ar an margadh cúpla mí roimhe sin agus bí sé ina luighe ar lic an teallaighe. Rug an cú ar an mbanbh agus sguabh sé leis ina béal é. Nuair a choinneach an fear an rud
    Bean Uí Fhathaigh
    Oibrí tí (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)