Scoil: Caisleán hAicéid

Caisleán an Haicéadaigh, Co. na Gaillimhe
S. Ó Floinn

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    " An tríomhadh rud, an chéad duine a rachaidh isteach sa mála sin thall ar thaobh an bhall é a cheangailt ann." "A" arsa ár Slánuightheóir rinne tú dearmad ar do anam." "Ná bac leis an anam," arsa Seáinín.
    Annsin dimthigh ár Slánuightheóir uaid agus i gceann tamaill tháinig an diabhal chuige. Dubhairt Seáinín leis an t-snáthad a bhí ins an mála a thabhairt dó dá mbeidh é a thoil é. Chuaidh an diabhal chun na snáthaide a fhágháil acht cheangail sé istigh ann. Annsin do chuir Seáinín córda ar bhéal an mhála agus bhuail sé siar ar a dhruim é. Do shiubhal sé píosa maith nó go dtáinic sé chomh fada le ceardchain. Chuaidh sé isteach agus dubhairt sé leis an ngabha an mála a bhualadh dó. Dubhairt an gabha nach raibh aon mhaith a bheith dhá bhualadh mar ní raibh aon rud shíos ann. Annsin thug Seáinín dorn
    AT0330A: The Smith and the Devil (Death)
    Mary Burke