Scoil: Naomh Nioclás, An Cladach (Buachaillí) (uimhir rolla 4501)

Páirceanna an Bhaile, Co. na Gaillimhe
P.S. Ó Neachtain

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    daoine ag fóghluim choghaidh fadó ins an áit. Chomhnuigheadh na sagairt ann ins an ráth in-aice Locha t-Sáile. Bhí "Caisléan a Loingsigh" ann fadó agus bhíodh sé mar fígiúr i staír Conndae na Gaillimhe. Tá athrú mór ann anois agus tá figiúreacha fágtha ann ar a bhallaí go léir. Tá sé suidhte in-aice na "Ceithre Coirnéal" in Ghaillimh.
    Tá poll ann ins an bhastíon agus chuaidh buachaill isteach ann uair amháin acht bhí a lán salaigh agus sean-rudaí ann agus bhí air teacht amach aríst. Fásann a lán neanntóga ann. Tá figiúr an bhastíon cearnógach freisin agus tá ballaí ann an-láidir. Níl aon crainn ag fás in-aice leis ná aon chlaidhe ar thaobhaibh aon aca. Deireann na sean-daoine go mbíodh na liosanna an-shean ar fad.
    Tá caisléan suidhte in-aice an Bhaile Bhrit i gConndae na Gaillimhe. Tugtar Caislean Bhaile Bhrit air. Tá Caisleán Menló suidhte ar bhruach Locha Corribh Irebson. Cuireadh muintir Britte suas an caisléan a dheireas ar dtúis roimh an séamhadh aoise déágh. Saghas áite 'na raibh na saighdiúirí ag sábháil Conndae na Gaiilimhe nuair a bheadh troid ann. Cuireadh muintir De Bhláchamh an Cáisléan Menló ar bhun 300 bhliadhian ó shoin. Áit comhnaidhthe na Bláchah é agus is iad a chuireadh suas iad.
    Níor cuireadh na Lochlannaigh isteach ortha
    Pádhraig O Dubhghaill